Besmetting baby tijdens zwangerschap
Kun je waterpokken overdragen op een (ongeboren) baby?
Kun je waterpokken overdragen op een (ongeboren) baby?
Neem contact op met je huisarts als je tijdens de zwangerschap waterpokken krijgt.
Het waterpokkenvirus virus is erg besmettelijk. Het virus kan zich verspreiden door de lucht, maar ook door direct contact. Je kunt zelfs waterpokken overdragen op de baby in je buik. Of dit gevolgen kan hebben voor je baby hangt af van hoe lang je al zwanger bent:
Krijg je voor het eerst waterpokken in de eerste zestien weken van je zwangerschap, dan kunnen er afwijkingen bij je kindje ontstaan. Je kunt dan tussen de 20 en 22 weken een uitgebreide echo laten doen om te onderzoeken of alles goed is met je baby.
Na de 16e week zwangerschap veroorzaakt jouw besmetting geen blijvende schade bij je kindje. Toch is het verstandig om voor de zekerheid wel contact op te nemen met de huisarts. Je baby kan in de baarmoeder wel waterpokken ontwikkelen, maar houdt hier niets aan over.
Als je 5 dagen voor de bevalling tot 2 dagen na de geboorte van je baby waterpokken hebt dan moet je oppassen. In deze periode kan het virus je baby erg ziek maken. Krijg je voor het eerst waterpokken en ben je dicht bij de uitgerekende datum, dan kun je antistoffen toegediend krijgen. Deze antistoffen passeren de placenta en beschermen je kindje. Krijg je waterpokken tijdens de bevalling of net na de geboorte van je kind, dan moet je baby direct behandeld worden.
Krijg je waterpokken terwijl je borstvoeding geeft? Neem dan contact op met de huisarts. Het is in ieder geval goed om fysiek contact met je baby een weekje te vermijden. Je melk bevat antistoffen, die kun je je kindje dus gewoon blijven geven. Kolf dan wel je melk af totdat alle blaasjes op je lichaam zijn ingedroogd. En je niet meer besmettelijk bent.