Besmettelijkheid waterpokken

Hoe besmettelijk zijn waterpokken bij kinderen?

fladderLine

Varicella-zostervirus

Waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het wordt verspreid door het varicella-zostervirus. Dit virus is erg besmettelijk. Het virus verspreidt zich via het vocht uit de blaasjes of door de lucht.

Incubatietijd van waterpokken

Na besmetting duurt het zo'n 11 tot 21 dagen voor de eerste verschijnselen zich voordoen. Dit wordt de incubatieperiode genoemd. De besmetting vindt dus al plaats voordat de blaasjes zichtbaar zijn.

Het start met een lichte koorts en daarna volgen de kenmerkende 'waterpokken', de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam.

Lees meer over de symptomen van waterpokken bij kinderen.

Krijgt ieder kind waterpokken?

Bijna ieder kind krijgt te maken met waterpokken. De meeste kinderen krijgen dit voor het zesde levensjaar. Het kan echter ook zo zijn dat je als kind geen waterpokken krijgt. De kans bestaat dat je dan als volwassene nog waterpokken krijgt.

Met waterpokken naar school of het zwembad?

Kinderen met waterpokken mogen naar school. De besmetting heeft namelijk al plaatsgevonden vóór het ontstaan van de blaasjes. Zwemmen kun je dus beter uitstellen totdat alle blaasjes zijn ingedroogd en je kind niet meer besmettelijk is. In het zwembad komt je kind met veel andere kinderen in contact. Daar zou het een nieuwe haard van besmetting kunnen zijn. Daarnaast kan het warme zwemwater de jeuk verergeren en de korstjes doen verweken.

Wil je kind echt graag zwemmen, dan zou je het eventueel af kunnen stemmen met het zwembad en de andere ouders.

Bekijk meer veelgestelde vragen over waterpokken


Heerst het